Понякога съм бяла

Понякога съм бяла и добра.
Как рядко ми се случва да съм бяла!
Тогава искам сън да подаря
на всекиго. И свойта обич цяла
да счупя на парченца от стъкло,
да пръсна и добри ръце да сгрея.
И дала сок на нечие стъбло,
да пазя свойта тайна, че живея!

Петя Дубарова 

Обожавам тези стихове. И често ги цитирам. Да, понякога съм бяла и добра, усмихната и позитивна. Но понякога съм сива, изморена и обезверена.  И тогава имам нужда да заредя батериите и да върна цвета в ежедневието. Много се пише и се говори напоследък по темата как да преборим стреса, как да почиваме, да се изключваме от забързания ритъм на деня. Йога, танци, диета, градинарство, разходки, бойни изкуства, кулинарни предизвикателства и разбира се различни видове арт терапии се спрягат за най-доброто лечение. Аз самата се вълнувам много от темата защото:
А. Постоянно съм под стрес и имам нужда от релакс 
Б. Занимавам се с провеждане на работилници където се учим да сме отпуснати и да мацаме смело
С. Интересувам се от арт терапии като инструмент за лечение на всякакви болежки
Тепърва съм наредила на нощното си шкафче куп книги по тези въпроси. 
Но що се отнася  лично до мен си, ето моите 5 начина да разчистя ума си като съм претоварена.

1. Чрез децата
Малката ми дъщеря е слънчева батерия. Когато ми е зле тя идва при мен, гушва ме и седи мирно. По невидими канали ме зарежда и ми връща усмивката, дори без думи. Сигурна съм, че и сина ми го умее, но вече е голям и не си хаби силите за глупости.

2. Чрез вода
Може да ви звучи несериозно, обаче дълъг топъл душ, под който седя и се плискам помага на всичко. Лекува и тялото и ума ми, позволява да подредя мислите си , проблемите да изтекат в канала, а аз да излязя от банята чиста и олекнала. Понякога с 30 лева за вода, но това е друга тема.

3. С книги
Обожавам да чета и се пренасям автоматично в друг свят. Толкова бързо забравям проблеми и напрежение и единственото, което остава да ме терзае, е кой е убиеца и добрия дали наистина е толкова добър, колкото се представя в първите глави.
4. С мацане , тоест боички и бял лист.
Правенето на проект като специална картичка, или албум, или друго целенасочено творение не ме разтоварва, даже напротив, натоварва ме понякога. Вярно, след като го завърша ми става леко на душата, но не и преди това. Но що се отнася до това просто да си мацам, бъркам цветове бои и ги размазвам с пръсти, това ме забавлява и разтоварва много.
5. Ходене на курсове и кръжоци. Много модерни се оказаха вечерите на чаша вино пред статив и боички. Всички сме художници и всички го можем - пропагандират учителите. Може би е от виното, може би е от атмосферата или от подбраните лесни задачки, но е факт че резултатите са доста добри. А чувството на добре свършена работа, с която излизаш от ателието е прекрасно.
Помага ми и правенето на еднотипни действия - рязане на зеленчуци за руска салата, скубане на вежди и друга растителност, дори рязане на едни и същи елементи до откат.
Тук е моментът да ви споделя и 5 арт дейности, които грам не ми помагат, когато съм изнервена, даже напротив, съвсем ме качват на черешата:
1.Плетене
2. Шиене на гоблени
3. Оригами
4. Оцветяване на картинки
5. Низане на мъниста.
В противоречие с по-горе написаното, въпреки повтаряемостта от действия в тези занимания, те яко ме филмират до степен да си говоря сама . Но със сигурност помагат много при друг типаж хора.
Изпуснах готвенето в класациите. За него ми е трудно да реша дали натоварва или по-скоро не. За градинарството мога само добри думи да спомена, но уви в градски условия няма къде да се практикува.
Този списък няма да има край ако се замисля сериозно. Но пък е време за спане, а експертите казват, че е важно да спим достатъчно, така че спирам дотук.
Ваша, под стрес:
Кати

Коментари

  1. Много хубаво си го написала, Кат! Моите начини за прочистване на ума са почти същите + дълги разходки в парка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хубаво и точно си го написала, ама нещо йогата я няма в уравнението! Явно учителката ти не е достатъчно мотивирана и строга ;)
    И моите методи са сходни. Само тези, дето при теб са в 5-листата за черешата на мен са ми суууупер. Плюс мацане, разходка сред природата, четене и лягане навреме. Като бях млада творях по нощите, сега през деня :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Коментарите ви ме правят щастлива. Благодаря ви за тях!