За боядисването на яйцата - преди и сега.

Цял ден днес  боядисвам яйца. И мисля. И пак боядисвам при това с променлив успех. Изводите от цялата работа са следните:

За традициите и това което бяха

В моето възпитание определено липсва религиозния смисъл на Великден. Кой кога е възкръснал, защо се ходи на църква и тн. са неща, които Мартин (сина ми) ми разясни с няколко думи едва миналата година. Но в детските ми спомени Великден мирише на вкусни козунаци с много орехи и локум, оцветени в розово и кафяво по средата, каквито не съм яла от години. Освен това е свързан със събиране на красиви листенца в градината на баба, които да използваме за шаблони при боядисването на яйцата, стари чорапогащници, в които да опаковаме яйцата за да не мърдат листенцата, свещички за да си пишем "буквичките" и буркани с гореща вода в които всички се надпреварваме да топим  яйцата. Това бяха най-важните моменти, неизменни като агнешкото и зелената салата у съседите. И цъфналия  люляк в ъгъла на двора. 
Опитвах се да запазя тези усещания почти до наши дни. Нещо повече - исках да ги предам и на децата си. Нали затова са традициите, да минават през поколенията непроменени и вечни.

Промените

Козунаците са по 2 лв и ги има под път. Вярно, не са със орехи или локум, не миришат като едно време, даже яйца нямат в тях, само разни Е-та.  Баба им вече не меси, счита го за загуба на време. Толкова за миризмата на прясно опечен козунак вкъщи. Може би е време аз да започна, но за целта трябва да се задържим вкъщи вместо да обикаляме роднинските къщи.
 Боите за яйца вече не изискват задължителните буркани с гореща вода. Те са модерни, под формата на течни писалки и потапянето им в чашка вода стига. Друг е въпроса, че ние - разкъсвани между стария и новия начин на боядисване се лутаме изгубени и ефекта на боите остава недооценен. Някак си забравяме да прочетем дългите указания и пропускаме важни моменти, като търкането със сребърен варак или пък предварителното залепване на стикерите. 
Освен това сме свикнали, че трябва да се работи бързо, да не изстине водата и яйцата, а сегашните технологии изискват прецизност и търпение. Невъзможна комбинация.

Резултатът

Кухня с размери 2 на 3. Вътре мама, баба, леля, три деца на възраст между 2 и 7 години, а като за капак и любопитна комшийка, боядисала рано призори собствените си яйца и дошла да гледа чуждия сеир. Бои - поне 7 вида, да има. Никой не е наясно за разликите между всички тях. Децата пищят, сложили огромни найлонови ръкавици на ръцете си, че искат да боядисват, но като им сложиш горещото яйце в шепички и те го пускат бързо на плочките. За първите 5 минути сме минус 4 яйца. Намесвам се с викове и строявам всички до стената. Те пък солидарни ревват в един глас. Бабата мърмори отзад, че водата в бурканите изстива. Кви буркани - нали имахме "модерни бои"? Разпределям яйцата между всички участници в процеса и тенджерата се изпразва. Заемам се да правя с декупаж счупените яйца, бавно и спокойно както подобава на трениран крафтър. Около мен писъци, крясъци, съвети и бъркотия. Важното е, че боядисаните яйца се увеличават, нищо че преобладават само сините и тук там някое зелено. Все пак щерката е въоръжена с цял тон стикери и смело лепи където свари ту ябълка, т черешка, а по средата за симетрия по едно кръстче. Така де, нали традицията е такава.
Накрая каталясала сядам да се порадвам на 3-те яйца, които успях да сътворя. Отговарят на високите ми изисквания. Останалите вече са се отегчили и са се изнесли от кухнята, оставяйки бъркотията на мен. Звъни ми телефона - свекърва ми пита да слага ли яйцата да се варят или да ме изчака да дойда. Тръгвам, чакат ме още 60 броя - при това от свободни кокошки.


п.с От тази партида станаха малко повече от 3 :)

Предизвикателства/Challenges:  
"Simon Wednesday" - "Animal Antics"

Коментари

  1. Много ми е хубаво като те чета. Прекрасни яйца и много сладка картичка.

    ОтговорИзтриване
  2. Greetings, Kakichka! Your eggs are beautiful, and your art is always a blessing. I hope you're having a great week, and that your Easter is wonderful and blessed.
    Karen
    Word Art Wednesday

    ОтговорИзтриване
  3. Христос Воскресе! Здраве, късмет и хубави мигове за цялото семейство. Много обичам да те чета. Задъхвам се с теб, преживявам всяка секунда, влизам в олелията, даже запретнах ръкави и започнах и аз да боядисвам яйца, като и подсмърчах с децата в същото време. И аз помня козунаците на баба и тази година се направих на чалната и не се хванах да меся, но съм казала, че живот и здраве догодина ще се постарая да им замирише на онзи Великден, от едно време...

    ОтговорИзтриване
  4. Oh what a fun card you made! Thanks for sharing it with us at the Simon Says Stamp Wednesday challenge! Love your Easter eggs, too!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Коментарите ви ме правят щастлива. Благодаря ви за тях!