Проучване и анализ на стила Шаби шик




Днес няма да ви показвам картички – не че нямам готови, просто не мога да смогна напоследък  да сваля снимките и да ги обработя. То едва успявам въобще да  ги снимам преди да ги дам, но това е друга тема. Днес ще ви занимавам с проекти, проучвания и методи на работа.  Звучи сериозно, но не е – пак за картички става дума.

Интересно ми е всички ли са луди като мен? Колко сериозно подхождате при правенето на картички? Правите ли предварителни проучвания в избрания стил или просто сядате и творите?  Въпросите ми са породени от една поръчка, която имах тези дни – за картичка в Шаби шик стила. Изрично бях предупредена да е класически стил, не просто моята интерпретация върху темата. И друг път ми се е случвало да работя по предварително зададени параметри, най-често заради някое предизвикателство – все пак това им е смисъла на такива игри, да те накарат да направиш нещо конкретно.  Винаги подхождам по един и същи начин – сядам и изравям от нета всичко характерно за този стил. Откъде е възникнал, какви са най-специфичните му белези, какво го отличава от другите и тн. После гледам картички в подобен стил – но като казвам гледам имам предвид, че сядам и започвам да ровя в Google и Pinterest и докато пред очите ми не минат поне 100-200 примера не ставам от компютъра.
Накрая въоръжена със знанията изваждам всички материали, които са подходящи за стила и започвам  да творя. Понякога процеса ми отнема няколко часа, понякога като  в този случай по-скоро няколко дни. Резултатът не винаги е гарантиран.
В случай че ви интересува задълбоченото ми проучване на стила шаби-шик, то ето го обобщението:
  • пастелни цветове – млечно розово, бебешко синьо, бяло
  • дантели, хартиени подложки за чай, може да са с леко състарени краища
  • задължително  и колкото се може повече рози в пастелни цветове
  • десена на хартиите и платовете също са на рози, по-скоро на дребни такива
  • перли, камъчета, висулки
  • елементите са цветя, сърца, птички, кафези, може марки, пощенски картички
Изводът – по принцип ми  харесва този стил, но не ми допада в него липсата на контрастен елемент. Твърде бонбонесто ми идва всичко това, предпочитам  да сложа по нещо ярко за цвят.
Все пак успях да направя 3 картички, които ще ви покажа тези дни.
А вие? Как подхождате към такива задачи? Задълбочено и сериозно или просто се хвърляте смело напред с ножица и лепило в ръка? Споделете ми.


Коментари

  1. Кате, много хубава и полезна публикацийка! <3 :)))) Моят опит с поръчки е доста беден, да не кажа, че липсва. :D И все пак като прочета за някой стил в блоговете/предизвикателствата обичам да разуча обстойно стила... Така четох и гледах за shabby-chic и steampunk последно. :) И аз като теб първо чета за самия стил, после гледам как може да се приложи в картичкоправенето. :))))) А сядането с материалите и развихрянето с ножицата и лепилото не ми се удават много... Обичам да си ги обмисля преди това (поне донякъде) нещата и да имам някаква предварителна представа в главата. :)))) А и при наличие на едва 1 кутия с материали, не ми е трудно, знам си ги наизуст! :D Колко ще е окончателна тази представа е друг въпрос...
    Браво за отговорния подход към поставената задачка! :) Нямам търпение да видя твоята интерпретация на шаби-шик стила!!! <3 <3 <3 Не ни дръж в напрежение! ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Дааа това определено не е твоят стил Катенце,но пък инфото което ни поднасяш е в твой.Аз лично съм опитвала да интерпретирам в/у този стил,но уви някак ми убягнаха елементи и се получи нещо друго...но това е друга тема.Мога да кажа ,че подходът ти е правилен и да ти благодаря за публикацията.Обикновено нямам много време да се ровя в нета,но ще чакам да видя какво си сътворила.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Коментарите ви ме правят щастлива. Благодаря ви за тях!